4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παρανομούμε κατ' εξακολούθηση

Το δις εξαμαρτείν...
Θανατική ποινή στους επικίνδυνους συντάκτες του Blow Out. Μετά τα 300 χλμ./ώρα στην Αττική Οδό με τη Hayabusa, τώρα παρανομούν σε Βούτα και Λιμανάκια!

Κ_ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΛΟΥΡΟΣ
Φ_ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δύο απόρθητα φρούρια των παράνομων αγώνων δρόμου ΕΠΕΣΑΝ!
Η Βούτα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα ραντεβού της νύχτας, αφού όλοι οι πιλότοι της κόντρας, ανεξαρτήτως, έχουν στηθεί κάποιες εκατοντάδες φορές στα φανάρια (Βουλιαγμένης και Αλίμου γωνία) για να μετρήσουν τα άτια τους μέχρι τη δεύτερη γέφυρα, πλησίον του Praktiker.
Εμείς καταφέραμε να δούμε 120 χλμ./ώρα (!) στα πρώτα 60 μ.(!), χωρίς καν να χρειαστεί να φτάσουμε την πρώτη πεζογέφυρα της «ειδικής διαδρομής» στη Βουλιαγμένη! Έπειτα από αυτήν την επίδοσή μας και αφού πλέον ήμασταν αναμφισβήτητοι ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ (!), φύγαμε για ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ...
Πόσοι από τους «χεράδες» της ελληνικής -γρήγορης- νύχτας δεν έχουν στρίψει στα Λιμανάκια, δεν έχουν πιει την μπύρα τους στη γνωστή καντίνα και δεν έχουν κινδυνέψει στην προσπάθειά τους να μην... αφήσουν ποτέ;
Να ’μαστε λοιπόν και στο περίφημο πέταλο (αριστερή στροφή πριν τη δεξιά της καντίνας), με στόχο, αυτήν τη φορά, να μην πέσει το κοντέρ μας κάτω από τα 120 χλμ./ώρα, κάτι σαν το «Speed» δηλαδή... Πρώτη απόπειρα επιτυχημένη! Δεύτερη και τρίτη... μέχρι και τσιγάρο ανάψαμε!
Ευτυχισμένοι λοιπόν, αφού καταφέραμε να είμαστε πρώτοι και σε έναν άγνωστο για εμάς χώρο πριν της Blow Out εποχής, ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΤΟ... ΘΕΡΜΙΚΟ ΜΑΣ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ!

Πόσο κάνει, πόσο πιάνει;
Το τεχνικό μας τμήμα καταφέρνει να λύσει τα τεχνικά προβλήματα και να μετρήσει τις επιδόσεις ενός υπεραυτοκινήτου με κόστος πάπιας και μέγεθος γάτας.

ΚEIMENO: ΑNAΣTAΣIOΣ ΚYPIBOZOΠOYΛOΣ
ΔIAΓPAMMATA: ΤMHMA ΔOKIMΩN KAI ΜETPHΣEΩN ΠAPAΞENΩN ΟXHMATΩN (ΤΔΜΠΟ)

Σε κάθε παράξενο μηχάνημα με ρόδες δύο είναι οι κλασικές ερωτήσεις. Ξεκινώντας από τα εύκολα, «πόσο κάνει;», η απάντηση είναι «πολύ λιγότερο από όσα πιάνει». Με τα χρήματα που κοστίζει ένα πενηντάρι παπί εδώ αγοράζεις επιδόσεις που μπορούν να ταπεινώσουν ακόμα και Hayabusa - αρκεί να θυμηθούμε να την κάνουμε δεξιά μετά τα πρώτα 50 μ., δηλαδή μέχρι εκεί όπου μας συμφέρει.
Ας πιάσουμε τα νούμερα: έχουμε σχεδόν 3 ίππους σε 2,5 κιλά βάρους· για κάντε τη διαίρεση να δείτε κιλά ανά ίππο! Η επιτάχυνση και η τελική εξαρτώνται τελικά από το γρανάζωμα, αφού ο σχεδιαστής τού συγκεκριμένου οχήματος υπολόγισε με βάση τις πίστες των αγώνων, που σπάνια έχουν ευθείες μεγαλύτερες από 50-60 μ. Βάζοντας τις μακρύτερες σχέσεις μετάδοσης που βρήκαμε, μετρήσαμε τελική κοντά στα 120 χλμ./ώρα με δεύτερη ταχύτητα (δύο έχει όλες κι όλες) και θα πιάναμε άλλα τόσα, εάν είχαμε έναν τρόπο να μετατρέψουμε τις 44.000 σ.α.λ. του κινητήρα σε λίγο περισσότερες στροφές της ρόδας. ¶λλωστε, το 1,5-1,7G της επιτάχυνσης που μετρήσαμε μας αποδεικνύει ότι με καλύτερη πρόσφυση το 0-100 θα έπεφτε κάτω από τα 2 δλ. (!)· για πιάστε λίγο φυσική λυκείου: 100 χλμ. την ώρα, δηλαδή 27,8 μ. ανά δλ., με μιάμιση φορά τα 9,81 m/s2 μας δίνει σαφώς κάτω από 2 δλ., κάτι που θα το πετυχαίναμε, εάν είχαμε μετρήσει στο ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου και όχι στη σκονισμένη ελληνική άσφαλτο.
Όσο για την τελική, θυμηθείτε τον ορισμό: δεδομένης της αρκετά μακριάς σχέσης μετάδοσης, ένα όχημα σταματά να επιταχύνει όταν η αεροδυναμική και μηχανική αντίσταση ισορροπήσει με την ισχύ του κινητήρα. Όποιος θέλει να παίξει με τα νούμερα, ας υπολογίσει 2,6 - 2,7 ίππους τους τροχούς, μετωπική επιφάνεια περίπου 0,35 τ.μ., βάρος 2,5 κιλά και αεροδυναμικός συντελεστής 0,36 έως 0,42 (ανάλογα με τη διαμόρφωση της πίσω αεροτομής). Τελικά, μπορεί τη Hayabusa να μην την πιάσουμε, όμως τα πιο πολλά αυτοκίνητα τα έχουμε για πρόγευμα, όχι μόνο στο 0-100, αλλά και αρκετά πιο πάνω, μέχρι τα 170-180 χλμ./ώρα που θα πιάναμε σχετικά άνετα.
Η απόλυτη τελική; Θα μπορούσε να ήταν ακόμα υψηλότερη, όμως τα προβλήματα είναι πλέον πρακτικά: με το καπάκι σχεδόν να σέρνεται στο δρόμο, θα θέλαμε κάτι καλύτερο από την ελληνική άσφαλτο, ενώ δεν έχουμε βρει ακόμα το χειριστή με την υπερφυσική όραση, ώστε να βλέπει και να οδηγεί από ικανή απόσταση ένα όχημα ελάχιστα μεγαλύτερο από μια γάτα. Δεν πειράζει, όμως. Για τα αθλήματα ευθείας, υπάρχει και η μπλόφα, αφού η εκρηκτική εκκίνηση στα πρώτα 20 μ. είναι αρκετά ψαρωτική, ώστε ο αντίπαλος να αφήσει γκάζι και να «μιλήσει στο κινητό» ή να «φτιάξει το μαλλί του αδιάφορα». Όσο για τις στροφές; Εκεί δεν υπάρχει σύγκριση. Ελάτε στην πίστα και θα το δείτε από κοντά._ Α. Κ.

Λεζάντες διαγραμμάτων (SOS από Καστανάκη)
Να και ένα όχημα που γεμίζει τον κύκλο πρόσφυσης, εξαντλώντας την πρόσφυση των τεσσάρων ελαστικών όχι μόνο στο φρενάρισμα, αλλά και στην επιτάχυνση! Το 1,5G επιτάχυνσης «σπάει» στην εκκίνηση από το ατελείωτο «γράψιμο» του τετρακίνητου υπεραυτοκινήτου μας, ενώ το 0-100 σε λιγότερο από 2,5 δλ. αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση. Με καλύτερη επιφάνεια άνετα θα γράφαμε 1,8-1,9 για τα 100, και μάλιστα με τις μακρύτερες δυνατές σχέσεις μετάδοσης!

ΤEXNIKA ΧAPAKTHPIΣTIKA
MUGEN MRX4

Διαστάσεις: Μήκος: 442 χλστ., πλάτος: 266 χλστ., βάρος: 2,5 κιλά
Κινητήρας: Δίχρονος 3,5 κ.εκ., 2,9 ίππους στις 40.000 σ.α.λ.!
Καρμπιρατέρ και εισαγωγή αέρα ρυθμιζόμενα. Ντεπόζιτο 125ml με αυτονομία περίπου 5 λεπτά
Κίνηση: Tετρακίνητο με ιμάντες, μπροστά μονοδρομικό και πίσω άξονας
Κιβώτιο: Διτάχυτο ρυθμιζόμενο με φυγοκεντρικό συμπλέκτη
0-100 (κατασκευαστή): <2 δλ.
Τελική (κατασκευαστή): >125 χλμ./ώρα
Φρένα: Αεριζόμενος δίσκος στον πίσω άξονα
Ελαστικά: Eιδικό foam σε διάφορες σκληρότητες
Σασί από αεροπορικό αλουμίνιο και εκτεταμένη χρήση υψηλής ποιότητας πλαστικού και κάρμπον
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
- Πλήρως ρυθμιζόμενα αμορτισέρ (ελατήρια, σιλικόνες, θέση)
- Ρύθμιση μετατροχίου σε εμπρός και πίσω άξονα
- Πλήρως ρυθμιζόμενη γεωμετρία ανάρτησης (κάμπερ, κάστερ, σύγκλιση και απόκλιση)
- Ρυθμιζόμενες αντιστρεπτικές εμπρός και πίσω
- Ρυθμίσεις αεροδυναμικής

Κόστος (μαζί με τον τηλεχειρισμό)
- Κατηγορία 4Χ4 Tuning από 330 ευρώ
- Μεσαία κατηγορία από 650-800 ευρώ tuning και off road
- 1:5 από 1.100 ευρώ
- Πρωταθλητισμός από 1.500 ευρώ

Η ΟΜΑΔΑ*
Δημήτρης Κούτρας: Ιδιοκτήτης, μάνατζερ και μηχανικός
Μάνος Φάκαρος: Οδηγός (απόφοιτος της τελευταίας τάξης του «Γίνε Πρωταθλητής»)
Κώστας Αγραφιώτης: Οδηγός (το επίπεδο αυτού του χόμπι στην Ελλάδα δεν προβλέπει μισθό για τους οδηγούς. Στο εξωτερικό, αντιθέτως, οι επαγγελματίες οδηγοί μοντελισμού αμείβονται αδρά!)
Χρήστος Χριστόπουλος: Μηχανικός
Χρήστος Ζώταλης: Μηχανικός
- Νέο Ψυχικό, Ξενοπούλου 20, τηλ.: 210.6756.298
- Περιστέρι, Μεσολογγίου 57, τηλ.: 210.5721.201
ΠΙΣΤΕΣ
- Ασπρόπυργος, έξοδος 5Α της ΑΟ, ασφάλτινη και χωμάτινη πίστα (πρωταθληματικές πίστες υπάρχουν και στην Κρήτη σε Ηράκλειο και Χανιά, καθώς και στη Λευκάδα. Tα μικρά αυτά θηρία καλύπτουν ένα γύρο στην ασφάλτινη πίστα 280 μ. του Ασπρόπυργου μόλις σε 16 δλ!)

* Ο ορισμός «ομάδα» δεν είναι υπερβολή, αφού η καλή αυτή παρέα που γνωρίσαμε συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΕΛΜΕ, στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνονται οκτώ 30λεπτοι αγώνες!